maandag 5 juli 2010

Romans

1: Roman

De Cock en het lijk op retour / A.C. Baantjer. –
1e dr: 1987. –
Baarn : De Fontein, 2003.
ISBN: 9026102747

Genre: Detective
Samenvatting:

Een oudere Amsterdamse rechercheur onderzoekt de moord op een jonge vrouw.

2: Roman

Ciske de rat: Ciske groeit op: Cis de man / Piet Bakker. –
1e druk: 1950. -
Amsterdam : De Boekerij, 2007.
ISBN: 9789022548325

Genre: Historie
Samenvatting:

De jeugd en de verdere ontwikkeling van een Amsterdamse volksjongen.

3: Roman

Kees de jongen / Theo Thijssen. -
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2003.
ISBN: 9025353320

Genre: Historie
Samenvatting:

'Kees de jongen' van de onderwijzer, politicus en schrijver Theo Thijssen (1879-1943) is een klassiek boek. Het beschrijft het leven van een twaalfjarige Amsterdamse volksjongen op zo'n universele manier dat bijna iedereen er wel iets van zijn eigen jeugd in herkent.

4: Roman

Het verlaten hotel / Mirjam Elias. -
1e druk: 2003. -
Baarn: De Fontein, 2007.
ISBN: 9026123418

Genre: Oorlogsverhalen
Samenvatting:

Ronny woont met zijn zusje en zijn ouders, die een hotel exploiteren, in Amsterdam. Als in mei 1940 de oorlog uitbreekt, verandert er erg veel in het leven van de zesjarige Ronny. In de loop van de oorlog verdwijnen er steeds meer van zijn joodse vriendjes: ze duiken onder of worden afgevoerd naar Duitsland. In het hotel vinden ook geheimzinnige gebeurtenissen plaats, die duidelijk met verzetswerk te maken hebben. Ronny begrijpt niet alles, maar signaleert het allemaal wel.

5: Roman

Was het maar morgen... / J.J. Frinsel ; [ill.: Jaap Kramer]. -
Houten: Den Hertog, 2005.
ISBN: 9033118963

Genre: Oorlog
Samenvatting:

Drie Amsterdamse vrienden, Bram, Joop en Wim, elk met hun eigen identiteit resp. joods, niet gelovig en christen, maken samen de oorlog mee. Deze loopt voor het gezin van Bram dramatisch af.

6: Roman

Amsterdam/ Ian McEwan ; vert. [uit het Engels] door Rien Verhoef. –
1e dr. Nederlandse uitg.: 1998. -
Amsterdam: De Harmonie ; Antwerpen : Manteau, 2008.
ISBN: 9789061698500

Genre: Thriller
Samenvatting:

Bij de crematie van een vriendin besluiten twee oude vrienden elkaar bij te staan bij het sterven, indien zij zelf niet meer in staat zullen zijn om over hun einde te beslissen.

7: Roman:

De Cock en de bloedwraak / A.C. Baantjer. -
Baarn : De Fontein, [2008].
ISBN: 9026103778

Genre: Detective
Samenvatting: Inspecteur De Cock komt via de moord op een aan AIDS lijdende vrouw terecht in de betere kringen van de Amsterdamse onderwereld.

8: Roman:

De Cock en de dood van een clown / A.C. Baantjer.-
1e dr.: Baarn : De Fontein, 1984. - (Fontein paperbacks). -
Baarn : De Fontein, 2003.
ISBN: 9026101791

Genre: Detective
Samenvatting:

De Cock wordt geconfronteerd met twee problemen: een omvangrijke juwelendiefstal en de moord op een clown, Pierrot. Hij ontdekt dat beide feiten met elkaar te maken hebben: de impressario van een variétégroep weet m.b.v. hypnose, rijke mensen geld en juwelen afhandig te maken voor de groep. Als Pierrot echter in geldnood raakt, praat hij zijn mond voorbij. Voor de veiligheid van de anderen moet hij dan koud gemaakt worden.

9: Roman:

Saartje Tadema / Thea Beckman. -
1e dr. deze uitg.: 1996. -
Rotterdam : Lemniscaat, 2002.
ISBN: 9056370197

Genre: Historische roman
Samenvatting:

Historische roman, tegen het decor van het Amsterdamse Burgerweeshuis in de 18e eeuw, waarin de levensgeschiedenis van de kinderen Tadema, Dirk, Saartje en Jakob, wordt verteld. Zij worden na het overlijden van hun ouders opgenomen in het Burgerweeshuis. Het Burgerweeshuis kent een strikte orde van regels, kleding en het gescheiden wonen van jongens en meisjes. Uiteindelijk lukt het Saartje toch om, levend volgens haar opvattingen, een zinvol bestaan op te bouwen.

10: Roman:


Adam in Amsterdam / [tekst:] Victoria Farkas ; [fotogr.]: Jan Hazevoet ; [ill.:] Marjan Koudijs. -
Breda : Mo'Media, 2006.
ISBN: 9057672138

Genre: Roman
Samenvatting:

et huishouden van de Amsterdamse mol Adam is geheel ontredderd. Zijn huis trilt door de harde slagen van een heimachine. Zijn lievelingsbeker ligt erdoor in scherven. Adam besluit zijn beklag te doen en baant zich tussen de heipalen waarop de stad is gebouwd, een weg naar de burgemeester. Onderweg ontmoet hij andere mollen die onder interessante gebouwen en locaties wonen en daar iets mee van doen hebben, o.a. de bouwput van de Noord-Zuidmetrolijn, het Rijksmuseum, Artis en het Anna Frankhuis. Zijn tocht eindigt in het Vondelpark waar de burgemeester hem een rustige plek aanbiedt. En een nieuwe beker met het wapen van Amsterdam. Aan elk van de markante locaties zijn twee pagina's gewijd met een kleurenfoto van de bezienswaardigheid en een tekening van Adams ondergrondse tocht. Ernaast een puntsgewijze, informatieve tekst en het verhaal over Adam, elk in verschillende letters en inkt.

11: Roman:

Zo'n jongen uit de Jordaan / J.J. Frinsel ; [ill.: Rino Visser]. -
1e dr.: Delft : Meinema, 1960. -
Houten : Den Hertog, 1999.
ISBN: 9033110326

Genre: Religie
Samenvatting:

Een verhaal over een paar jongens in de Amsterdamse Jordaan. De manier waarop de jongens met elkaar omgaan is ruw en goedhartig. De vele dialogen (met veel ruzies en scheldpartijen) zijn geschreven in plat Amsterdams, wat een niet-Amsterdammer tijdens het lezen nogal gaat vervelen. Een van de jongens (thuis een café) wordt geraakt door het getuigenis van een ex-bokser tijdens een optreden van het Leger des Heils op straat. Tegen de zin van zijn ouders komt de jongen tot bekering. Hij ziet daarin de hand van God in zijn leven.

12: Roman:

De kleine waarheid / Jan Mens. -
Kampen : Zomer & Keuning Familieromans, 2005.
ISBN: 9059771036

Genre: Historie
Samenvatting:

Trilogie over het leven van Marleen Spaargaren vanaf haar jeugd tot haar 40ste, zich afspelend in Amsterdam. Geboren in een eenvoudig burgerlijk milieu werkt ze zich samen met haar man op door een antiekzaak te beginnen, waarin door de crisisjaren de klad komt. Marleen, zonder veel opleiding, weet overal raad op en spuit tussen de bedrijven door een hoop boekenwijsheid. De onvruchtbaarheid van haar man lost ze op haar eigen manier op, waardoor ze wel haar hele leven in het besef van zonde leeft. Typisch een roman uit de jaren '30, met de moraal uit die tijd.

13: Roman:

Conform afspraak / Elisabeth Keesing. -
Amsterdam : Querido, 1999.
ISBN: 9021470136

Genre: Detective
Samenvatting:

Deze detective speelt zich af in de wereld van het Amsterdamse conservatorium, in de Concertgebouwbuurt. Een Russische violist wordt gedood onder duistere omstandigheden. Zijn levensgezellin Claudia brengt de politie op het spoor van de dader.

14: Roman:

Niets is wat het lijkt / Aidan Chambers ; vert. [uit het Engels] door Annelies Jorna. -
Amsterdam [etc.] : Querido, 2000.
ISBN: 9021456400

Genre: Oorlog
Samenvatting:

Er spelen zich twee verhalen naast elkaar af. Eaen in het hedendaagse Amsterdam en aeaen in 1944 in Oosterbeek. De 17-jarige Jacob uit Engeland komt naar Nederland om in plaats van zijn oma de Dodenherdenking op de begraafplaats Oosterbeek, waar ook zijn opa ligt, bij te wonen. Hij maakt niet alleen kennis met Amsterdam en zijn onbegrensde mogelijkheden, maar ook met Daan en diens oma Geertrui, die stervende is.

15: Roman:

Het rode koffertje / Daan van Driel ; ill. Liset van Laer. -
Assen : Maretak, 2004. -
ISBN: 9043700266

Genre: Jeugdroman
Samenvatting:

Het is vakantie en Willem gaat voor het eerst, met z'n vader, met de trein naar Amsterdam. Ze bezoeken het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud. Dit gewone bezoek loopt echter héél ongewoon af. Willem, nieuwsgierig en impulsief, steelt niet alleen een hand uit de werkplaats van het museum, maar raakt ook nog betrokken bij een veel grotere diefstal, gepleegd door iemand met een rood koffertje (dacht hij). Een spannend achtervolging van de man met het rode koffertje, samen met een meisje, dat hij in de tram om hulp heeft gevraagd, voert het tweetal dwars door de stad helemaal tot in het grote Rai-gebouw. Daar wordt de zaak op het nippertje door de twee kinderen tot een goed einde gebracht.

16: Roman:

Moord in Amsterdam / Trude de Jong ; met tek. van Juliette de Wit. -
1e dr. geb.: 1990. -
Amsterdam : De Harmonie, 1994.
ISBN: 9061693837

Genre: Misdaad
Samenvatting:

Misdaadverhaal, waarin Fransje, een 12-jarig meisje uit de Amsterdamse burgerij, de hoofdrol speelt. Het is zomer 1910. Fransjes vader, een arts, wordt neergeslagen en er blijkt morfine gestolen te zijn. Samen met Dientje, het zusje van de dienstmeid, gaat Fransje op onderzoek uit. Ze ontdekken een heleboel hartsgeheimen, en iedereen lijkt wel zeer verdacht. Door de vrij onschuldige morfinediefstal komen ze bij de echte en gevaarlijke misdaad terecht.

17: Roman:

Kat in de stad : ongehoorde ontboezemingen / Dorinde van Oort ; [ill. van de auteur]. -
Amsterdam [etc.] : Veen, 2000.
ISBN: 9020460110

Genre: Dierenverhalen
Samenvatting:

Sommige katten praten wat af. Niet dat u nu meteen het gemiauw van uw huispoes moet gaan beschouwen als een vorm van het algemeen beschaafd Nederlands, want daarvoor ontbreekt elk bewijs. Er zijn echter honderden schrijvers die katten (en andere dieren) sprekend in hun epistels laten opdraven.

18: Roman:

Klein leed op de wallen / Robert J. Kwak. -
's-Gravenhage : BZZTôH, 2001.
ISBN: 9055018732

Genre: Misdaad
Samenvatting:

Ruim zeventig korte stukjes van elk anderhalf tot twee pagina's over voorvallen op het beruchte Amsterdamse politiebureau Warmoesstraat.

19: Roman:

Het lijk in het Haarlemmer Houttuinen / Janwillem van de Wetering. -
[Vianen etc.] : The House of Books, 2004. -
223 p ; 21 cm. -
Grijpstra & De Gier
Eerder verschenen o.d.t.: Grijpstra & De Gier en het lijk in de Haarlemmer Houttuinen. - 1978. - (Zwarte beertjes ; 1823). - Oorspr. uitg.: Utrecht [etc.] : Bruna, 1975.
ISBN: 9789044309966

Genre: Detective
Samenvatting:

In het huis nr. 5 aan de Haarlemmer Houttuinen wordt een ogenschijnlijk geval van zelfmoord gesignaleerd. De dode is de leider van een 'Hindistische Stichting'. Stukje bij beetje komen de Amsterdamse rechercheurs Grijpstra en De Gier erachter dat de 'Hindistische Stichting' een vlag is die vele ladingen dekt.

20: Roman:

De gelaarsde kater / Janwillem van de Wetering. -
[Vianen etc.] : The House of Books, 2004. -
ISBN: 9044309951

Genre: Detective
Samenvatting:

Samenvatting:
Bij het onderzoek naar de mysterieuze moord op een vrijgezel komen de twee Amsterdamse rechercheurs Grijpstra en De Gier voor veel verrassingen te staan.

21: Roman:

Morgenster / [Ellen Tijsinger]. -
1e dr., geb. uitg.: 1995. -
Amsterdam : Van Goor, 2000.
ISBN: 9000033101

Genre: Jeugdroman
Samenvatting:

De 14-jarige Thomas heeft het erg moeilijk: zijn moeder is dood, zijn vader heeft geen werk en op school wordt hij veel gepest. Hij voelt zich onbegrepen, maar hunkert naar geborgenheid. Te veel negatieve ervaringen om alleen te overwinnen. In zijn eenzaamheid vindt hij aansluiting bij een zwerfmeisje, Rosa. Zij laat hem kennis maken met het leven in Amsterdam. Uiteindelijk keert hij weer naar huis terug.

22: Roman:

En passant / Drs. P. -
1e dr.: 2008. -
Amsterdam : Iest & Brand, 2008.
ISBN: 9789079717019

Genre: Poezie
Samenvatting:

Cursiefjes over wandelingen door Amsterdam.

23: Roman:

Zuiderzeeballade : alle verhalen / Maarten Spanjer. -
Amsterdam : Rap, 2002. -
ISBN: 9060052986

Genre: Verzameling
Samenvatting:

Verzameling van eerder verschenen verhalen ('Eigen schuld', 1986; 'Moedeloos voorwaarts', 1998). Spanjer (1952) schrijft uiterst leesbare verhalen waarin voetbal en Amsterdam vaak terugkeren. De verhalen uit zijn eerste bundel beschrijven zijn jeugd in Amsterdam-Oost en zijn prachtige stukjes nostalgie naar de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw.

24: Roman:

Schoolland / Theo Thijssen. -
1e dr.: Bussum : Van Dishoeck, 1925. -
Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2007.
ISBN: 902536327X geb.

Genre: School
Samenvatting:

In 1925 verscheen dit dagboek van een Amsterdamse schoolmeester voor het eerst. Een jaar lang schrijft hij min of meer regelmatig de ervaringen op die hij met zijn klas heeft.

25: Roman:

De rivier / Willem van Toorn. -
1e dr.: 1999. -
Amsterdam : Querido, 2002.
ISBN: 9021484692

Genre: Historie
Samenvatting:

In 33 korte schetsen schildert de auteur (1935) zijn biografie, maar vooral de verwevenheid van het middenstandsgezin waarin hij opgroeide met de rivier de Waal. Kort na zijn geboorte verhuist het gezin naar Amsterdam. Vader is er kleermaker, maar tegelijk groentehandelaar vanwege de karige inkomsten. De auteur reist later door het rivierengebied, waar 'leesbare sporen te vinden zijn van oudheid, Middeleeuwen en renaissance', vergelijkbaar met Toscane. Daar woonde zijn familie en dreven zijn grootouders een kwekerij. De oorlog is tastbaar aanwezig. Bewustwording treedt vooral op tijdens het gewonnen proces tegen de kortzichtige dijkverzwaring in de jaren tachtig en negentig, 'die dijkvakken verandert in Atlantikwallen zonder huis of boom'.

26: Roman:

Het dode kind / Gert Jan de Vries ; naar een scenario van Peter Römer ; gebaseerd op de personages uit de misdaadromans van Janwillem van de Wetering. -
Vianen [etc.] : The House of Books, 2004.
ISBN: 9044309978

Genre: Detective
Samenvatting:

Bij een criminele afrekening, op klaarlichte dag in hartje Amsterdam, wordt een zesjarig jongetje per ongeluk dodelijk geraakt. Kale Jan, het eigenlijke slachtoffer, weet van geen motief, en de dader is spoorloos. Grijpstra en De Gier onderzoeken de zaak.

27: Roman:

Buitelkruid / Janwillem van de Wetering. -
[Vianen etc.] : The House of Books, 2005. -
ISBN: 9044314289

Genre: Detective
Samenvatting:

In dit verhaal wordt een dure courtisane van Curaçaose afkomst in haar woonboot te Amsterdam gedood door een werpmes. Wie is de dader? Een van haar drie chique minnaars?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten